"POSTĘPY ŻYWIENIA KLINICZNEGO"


PROGRAM SESJI SEKCJI ONKOLOGII KLINICZNEJ: 03.06.2017

1. „Hunger and cancer” Alessandro Laviano, Department of Clinical Medicine, Sapienza University, Rome, Italy 20 min
2. “Łączenie żywienia dojelitowego I pozajelitowego u chorych z nowotworem złośliwym” Aleksandra Kapała, Centrum Onkologii - Instytut w Warszawie 20 min
3. „Żywienie kliniczne w onkologii – regres czy progres? - okiem Prezesa POLSPEN” Stanisław Kłęk, Szpital Specjalistyczny im S. Dudricka w Skawinie 20 min
4.  "Harmful and dangerous diets in oncology" Clare Shaw, The Royal Marsden NHS Foundation Trust, UK 20 min
5. „ Czy radioterapeuta pamięta o żywieniu w trakcie terapii onkologicznej?” Dorota Kiprian, Centrum Onkologii - Instytut w Warszawie 20 min

Prowadzenie Sesji:  Aleksandra Kapała,  Dorota Kiprian


Szanowni Państwo!

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w kolejnej edycji szkolenia Podstawy żywienia klinicznego w onkologii dnia 29.11.2017 w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie. Szkolenie skierowane jest do lekarzy różnych specjalności, dietetyków, farmaceutów i pielęgniarek, którzy na co dzień opiekują się pacjentem onkologicznym. Żywienie kliniczne to dzisiaj pełnoprawny element terapii, bez którego leczenie onkologiczne jest trudne bądź nawet niemożliwe. Tematyka zawarta w szkoleniu jasno i przejrzyście opisuje poszczególne kroki interwencji żywieniowej - od dietetyki, przez żywienie dojelitowe, po żywienie pozajelitowe, leki antykachektyczne i interakcje farmakologiczne. Szkolenie kończy się dyskusją przypadków z naszej codziennej pracy klinicznej. Zdobądź nowe umiejętności, poszerz swoją wiedzę!

Obowiązkowa rejestracja na stronie będzie dostępna wkrótce: www.zywieniewonkologii-warszawa.pl

Serdecznie zapraszamy!

Przewodnicząca Szpitalnego Zespołu ds. Żywienia CO-I w Warszawie
Przewodnicząca Sekcji Onkologii Klinicznej
Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
Aleksandra Kapała 

 


 

Szanowni Państwo!

Pierwsza na polskim rynku publikacja dotycząca żywienia pacjenta w trakcie aktywnego leczenia onkologicznego "Dieta w chorobie nowotworowej" autorstwa onkologa klinicznego lek. Aleksandry Kapały!
Dostępna w każdym Empiku i innych księgarniach w Polsce.

"Dieta w chorobie nowotworowej"
Spis treści:

1. Słowo wstępne - prof. dr  hab. n med. Maciej Krzakowski
2. Przedmowa - dr hab. n med. Stanisław Kłęk
3. Kilka faktów, kilka mitów. Cele i zasady żywienia chorego na nowotwór złośliwy.
4. Co pić w trakcie chemioterapii?
5. Nudności i wymioty- jak je złagodzić?
6. Wyniszczenie. Kacheksja nowotworowa. Chudnę, co robić?
7. Biegunka - jak się jej pozbyć?
8. Zaparcia da się pokonać!
9. Słodka chwila, czyli czy "cukier żywi raka" ?
10. Wpływ diety na wyniki badań krwi
11. Odchudzanie  - kiedy i dla kogo?
12. Zalecenia żywieniowe dla poszczególnych typów nowotworów złośliwych


Partnerzy